Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα γκιουβέτσια .
Χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα , ανάλογα με την αρεσκεία του καθένα , το οποίο βάζουν σε πήλινα τσουκάλια ή πήλινες κατσαρόλες .
Το λάχανο τουρσί και τα κρεμμύδια κυριαρχούν σαν συνοδευτικό και μερικέςε φορές το κρασί όπου όλα μαζί μαγειρεύονται σε παραδοσιακούς φούρνους .
Ανάβουν τους φούρνους το απόγευμα και μόλις είναι έτοιμοι ρίχνουν , βάζουν μέσα τα γιουβέτσια.
Ο φούρνος σφραγίζεται με λάσπη ή κοπριά .
Την ημέρα των Χριστουγέννων μετά την Εκκλησία ανοίγουν , ξεσφραγίζουν το φούρνο .
Οι μυροδιές γεμίζουν όλο το χωριό .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου